Starten bij je nieuwe werkgever
Een nieuwe baan is altijd een uitdaging en even wennen. Je krijgt te maken met nieuwe collega’s, een andere leidinggevende, een andere bedrijfscultuur en wellicht is het werk inhoudelijk ook anders. Je moet opnieuw je weg zien te vinden in een organisatie. Hoe overleef je de eerste dagen? Wij geven je een paar tips.
Ontspan!
Je wilt een goede indruk maken. Op je collega’s, maar je wilt ook zeker je leidinggevende het gevoel geven dat hij/zij de juiste keuze heeft gemaakt door jou aan te nemen. Wellicht ervaar je een soort druk en is het allemaal even spannend. Die zenuwen mag je best hebben, dat is volkomen normaal. Maar zet jezelf er overheen en ontspan. Je bent niet de eerste die een nieuwe baan krijgt en die wegwijs moet worden in een organisatie. Door te ontspannen kom je vriendelijker en opener over. Dat maakt je toegankelijker en zo wordt het allemaal net iets makkelijker!
Kom op tijd
Iets waar je leidinggevende op let -maar zeker ook je directe collega’s-, is hoe laat je in de eerste weken op kantoor verschijnt. Wees daarom ’s ochtends op tijd aanwezig. Zorg dat je weet waar je moet zijn en houd rekening met obstakels die kunnen opduiken. Files of vertraging met het openbaar vervoer kunnen aardig wat roet in het eten gooien. Sta dus op tijd op en vertrek op tijd. Liever te vroeg dan te laat!
Wees geïnteresseerd
Toon je enthousiasme en laat zien dat je al het één en ander over het bedrijf weet. Natuurlijk weet je nog lang niet alles en is het prima om vragen te stellen. Maak eventueel aantekeningen, zodat je collega’s niet steeds met dezelfde vraag bestookt – al zullen ze werkgerelateerde vragen graag nog een tweede of derde keer aan je uitleggen. Notities van namen maken helpt overigens ook om de namen sneller te onthouden.
Kleed je representatief
In je spijkerbroek aankomen terwijl iedereen strak in pak is, kan natuurlijk niet. Weet je niet welke kledingstijl gepast is, kom dan liever zelf netjes gekleed of in pak dan in je jeans. Dit probleem kan je overigens gemakkelijk omzeilen tijdens de sollicitatieprocedure. Je wordt dan ook uitgenodigd voor een gesprek en dan kan je gelijk een goede indruk krijgen van de bedrijfscultuur en de sfeer. Hierdoor weet je of je je beter formeel of informeel kunt kleden.
Zorg dat mensen zich bij je op hun gemak voelen
Zo’n nieuwe baan is niet alleen wennen voor jou, maar wellicht ook voor je collega’s of zelfs voor je leidinggevende. Ben jij bijvoorbeeld ouder dan je manager en ben je een oude rot in het vak? Dan kan dat soms intimiderend overkomen. Geef aan dat je jouw leidinggevende respecteert en dat jullie een mooie samenwerking tegemoet gaan en samen sterk staan.
Wat betreft je directe collega’s: misschien heeft er intern iemand gesolliciteerd op de functie die jij hebt gekregen. Dat kan wat ongemakkelijk zijn. Vraag daarom aan je leidinggevende of dit het geval is, zodat je hier tactisch mee om kunt gaan. Je hoeft je natuurlijk niet bij de betreffende persoon te verontschuldigen dat jij de baan wel hebt gekregen.
Zeker niet doen bij je nieuwe job
Dan kunnen we ook nog wel een paar dingen noemen die je beter niet kunt doen:
- Wees niet te stil of te enthousiast. Laat genoeg van jezelf zien om jouw persoonlijkheid te leren kennen, maar niet zoveel dat ze er gek van worden.
- Neem initiatief als je klaar bent met je werk en pak een andere taak op. Met niets doenbereik je weinig.
- Zorg ervoor dat je niet om vijf uur al met je jas aan bij de deur staat.
- Probeer je privételefoontjes zo veel mogelijk te beperken. Is het echt nodig, vraag dan of het goed is als je even een telefoontje pleegt.
- Ga niet mee in de roddels op de werkvloer. Je kent de betreffende personen immers niet voldoende om hier een goede mening over te kunnen vormen. Bovendien zorgt het voor een negatieve sfeer. Begint er toch iemand enthousiast te roddelen? Hoor het aan en reageer met neutrale antwoorden.
- Overigens betekent dit ook dat je niet direct je kritiek moet uiten op de organisatie waarvoor je nu werkt. Het kan arrogant overkomen, maar je weet ook niet waarom dingen zijn zoals ze zijn. Je kunt daarom beter (niet al te kritische) vragen stellen. Wie weet blijkt wel dat jouw kritiek dan helemaal niet terecht was.
- Wees niet te assertief. Natuurlijk is het goed om je grenzen aan te geven, maar in de eerste weken komt dit niet over alsof je zin hebt in je werk.
Vrij vragen?
Dat je net een nieuwe baan hebt, betekent natuurlijk niet dat je de komende zes maanden geen recht hebt op vakantie. Toch komt het niet gemotiveerd over als je hier tijdens de eerste dagen al over begint. Daarom is het verstandig om voordat je aan je nieuwe functie begint, een vakantie in te lassen. Ga er even tussenuit of blijf lekker thuis. Je hebt dan genoeg tijd om na te denken over de functie en hoe je dit vorm wilt geven. Over het algemeen is het wel geaccepteerd om na een maand of drie vakantie te vragen.
Heb je al een vakantie geboekt voordat je werd aangenomen? Bespreek dit dan zo snel mogelijk met HR. Let er overigens wel op hoe je dit brengt. Blijf bescheiden, in plaats van de vakantie op te eisen. Je moet immers nog beginnen met de baan en dan is het beter dat je met iedereen op goede voet staat.
Een nieuwe start, vol mooie kansen
Onthoud dat je met een open en positieve instelling veel meer bereikt, en dat deze nieuwe baan jouw ticket is naar nieuwe kansen. Wij wensen je in ieder geval veel succes en veel plezier met je nieuwe baan!